Hållbart mode

Det finns ett allt ökande intresse för ett mer hållbart samhälle där vi inte tär lika mycket på jordens resurser. Hållbarhet är ett omfattande begrepp som egentligen övergriper hela vårt sätt att leva.
Hur ska vi lyckas leva ett vettigt modernt liv utan att fördärva planeten?
Diskussioner och tankar kring detta finns i hela världen just nu och det är en mycket spännande utveckling.

Det bästa man kan göra själv är väl kanske att masa sig ur sin handlingsförlamning och ta de små stegen man ändå har möjlighet att ta redan idag.
Välja mat som inte fraktats från andra sidan jorden om det finns att få från närmare håll, undvika onödiga förpackningar, ta cykeln lite oftare o.s.v.
Till sist blir det en vana att tänka till en sekund och välja utifrån klotets bästa.

När det gäller mode så finns det en hel del att göra.
Hitta ersättare för den resurskrävande bomullen. Handla second hand och vintage. Se över sin garderob. Sy om. Sy nytt med kvalitet som håller.

Den moderna konfektionsindustrin är faktiskt inte så gammal. På 60-talet sydde fortfarande de allra flesta sina kläder själv eller gick till en sömmerska/skräddare. Både material och arbete höll en hög kvalitet och plaggen var avsedda att hålla under en lång tid. Och kläder kostade betydligt mer än de gör idag, så man skötte sina plagg.

Sedan kom konfektionsindustrin med kedjor som Hennes&Mauritz och till sist alla dem vi ser idag. De har ett gemensamt mål, nämligen att tjäna pengar till sina ägare. Deras miljöintresse idag bottnar också i vinstintresse, det måste man komma ihåg. Kunden har blivit mer miljömedveten och industrin anpassar sig genom att sälja lite mer ekologisk bomull och ge sken av att bry sig om textilarbetarna. Men vinsten till bolaget går alltid i första hand, annars fungerar det inte.
Alltså fortsätter de att pumpa ut billiga kläder, helst i en lite sportig avslappnad stil eftersom de då kan använda billiga material och inte heller behöver hålla så många olika storlekar.
Tricket verkar vara att ta en 1.80 lång modell och plåta kläderna på henne.
Vi tittar på den bilden och tycker att det ser just sådär lite avslappnat snyggt ut, köper skitplagget och hoppas att vi ska se lika coola ut.
Men det gör vi inte. Vi har sällan ett helt foto- ljus- och sminkteam runt oss, så vi ser ut precis som plaggen gör...lite trist slafsiga. Och skulden för det lägger vi nog mest på oss själva och så går vi ut och köper ännu ett skitplagg i hopp om se lite bättre ut denna gång.

Med det här i medvetande kanske vi kan välja lite smartare. Tänka igenom vilken typ av kläder vi alltid gillat och satsa på dem. Gillade man pennkjolar för tio år sedan och gör så än idag så är det ju ett enkelt val.
Modet svänger faktiskt inte så mycket som man kanske tror. Det mesta går i en omloppsbana och blir återanvänt om och om igen. Tittar man i gamla modetidningar hittar man alltid några saker som känns helt rätt även idag.
Det är också bra att lära sig mer om olika material så att man lättare kan välja något av bra kvalitet.
Kanske börja sy själv, eller låta sy upp trots att det kostar. Vi har mer pengar i plånboken idag än tidigare generationer. De sparade och lade pengarna på något som höll länge både i stil och kvalitet. Det kan vi också göra.

fröken Larssons kurser i Småland